Categorii de licențe cu Sursă Deschisă
Licențele open source pot fi împărțite în două categorii principale: Permisive și Copyleft.
Diferentele primare
Diferențele principale dintre licențele copyleft și permisive sunt cerințele de conformitate și cât de „deschisă” trebuie să fie orice modificare a codului.
În general, licențele permisive necesită doar ca utilizatorii să includă o copie a textului licenței și a notificării originale privind drepturile de autor în orice redistribuire a codului licențiat.
De exemplu, un dezvoltator poate prelua codul, îl poate modifica pentru a crea un nou program, apoi poate păstra codul acelui program pentru sine, făcându-l proprietar și cu sursă închisă. Ar putea apoi să vândă acel program comercial.
Licențele copyleft, au condiții mai stricte.
În general, solicită utilizatorilor să includă notificarea originală privind drepturile de autor și textul licenței, dar, de asemenea, obligă utilizatorii să facă codul sursă al oricăror modificări sau lucrări derivate tuturor destinatarilor binarului, sub aceeași licență ca și originalul.
Cele mai populare licențe:
-
Cele mai populare licențe open source permisive sunt: Apache 2.0, MIT (Wiki – MIT) și BSD-3-Clause, BSD-2-Clause.
-
Cele mai populare licențe copyleft open source, în ordinea restrictivității, sunt: AGPL-3.0, GPL-3.0, GPL-2.0, LGPL-3.0, EPL-2.0 și MPL-2.0 (Mozilla).