Sursă Deschisă, Software cu Sursă Deschisă
Sursă deschisă (en. Open Source) în general se referă la software-ul care poate fi modificat, partajat și reutilizat, deoarece designul sau „codul sursă” este disponibil public.
Software-ul cu sursă deschisă (en. Open Source Software, OSS) este un software lansat sub o licență în care deținătorul drepturilor de autor acordă utilizatorilor drepturile de a utiliza, studia, modifica și distribui software-ul și codul sursă oricui și pentru orice scop.
Pentru ca software-ul open source să fie recunoscut ca un Bun Public Digital, trebuie să demonstreze utilizarea unei Licențe Deschise Aprobate.
Software-ul cu sursă deschisă poate fi dezvoltat în colaborare și public. Prin urmare, este un prim exemplu de colaborare deschisă, ceea ce înseamnă că orice utilizator capabil poate participa la dezvoltare online, ceea ce face ca numărul posibililor participanți să fie incert. Capacitatea de a examina codul crește încrederea publicului în software.
Dezvoltarea de software open source poate duce la o varietate de perspective care depășesc o singură companie.
Open Source poate fi folosit pentru învățare și permite utilizatorilor finali capabili să adapteze software-ul la nevoile lor personale, într-un mod similar în care scripturile utilizatorului (en. User Script, web development) și foile de stil personalizate (en. Style sheet, web development) permit site-urile web și, în cele din urmă, publică modificarea ca un fork (en. Fork, software development) către utilizatorii cu preferințe similare și trimite direct posibile îmbunătățiri sub formă de solicitări pull (en Pull requests).
Beneficiile utilizării „Sursă Deschisă”
Faceți-vă proiectul dvs Sursa Deschisa
Monetizare de soft cu Sursa Deschisa
Când evaluați software-ul open source existent, ar trebui să luați în considerare următorii factori:
Funcționalitate și potrivire: este esențial să vă asigurați că software-ul este proiectat pentru acest scop și poate gestiona volumul de lucru prevăzut. Dacă software-ul nu îndeplinește toate cerințele, dar este aproape, open source oferă posibilitatea de a modifica software-ul. În aceste cazuri, contribuția la proiect poate fi o opțiune excelentă. Bifurcarea este, de asemenea, o opțiune.
Ușurință cu utilizatorul: o interfață de utilizator bună va reduce rezistența la schimbare și va crește eficiența. Cu software-ul open source, dacă caracteristicile sunt bune, dar interfața cu utilizatorul este inadecvată sau dacă interfața este prea diferită de ceea ce se așteaptă utilizatorii, acest lucru poate fi modificat.
Asistență și documentație: cu software-ul proprietar, de multe ori proprietarul software-ului este singurul loc pentru a obține asistență. Software-ul open source nu impune restricții legale sau tehnice, așa că poate exista o alegere de furnizori de servicii sau orice dezvoltator de software poate fi angajat să studieze software-ul și să efectueze audituri sau să implementeze îmbunătățiri. Merită să căutați în jur opțiunile disponibile. Poate exista și o comunitate de utilizatori și dezvoltatori. Aceasta poate fi o sursă de informații și o modalitate de a găsi furnizori de servicii.
Securitate: Cu acces la codul sursă și permisiunea de audit și modificare, software-ul open source oferă mai multe opțiuni pentru implementarea procedurilor și standardelor de securitate. Protejarea confidențialității cetățenilor este fundamentală, așa că merită să analizăm aceste posibilități suplimentare pentru testarea riguroasă a securității și că există o comunitate activă pentru identificarea și corectarea vulnerabilităților. Transparența sporită face posibil să se analizeze cât de des există lansări și cum sunt tratate problemele de securitate.
Scalabilitate și adaptabilitate: Software-ul open source este foarte scalabil și adaptabil. Permite orașelor și regiunilor să ia o bucată de software și să o adapteze la nevoile lor specifice. Mai mult, pe măsură ce condițiile se schimbă în timp, comunitățile pot continua să modifice software-ul pentru a răspunde mai bine nevoilor lor în evoluție.
Compatibilitate: Este important să se asigure compatibilitatea software-ului cu alte sisteme utilizate în infrastructura IT a utilizatorului, precum și, dacă este necesar, cu ecosistemul IT existent în stat sau regiune. Software-ul open source poate fi modificat pentru a fi compatibil cu alte sisteme, reducând blocarea furnizorilor și facilitând schimbarea sau adaptarea soluțiilor.
Cheltuieli: Cu software-ul open source, există mai multe opțiuni despre cum să investești în infrastructura IT. Costurile pot fi împărțite prin colaborarea cu alți utilizatori printr-o inițiativă comună de dezvoltare și întreținere. Acest lucru este opțional și poate necesita un tip de colaborare care ar putea fi nou pentru o organizație, dar opțiunea există și poate oferi beneficii pentru prețul total și pentru interoperabilitatea software.
Licențe: Considerațiile privind licența pentru utilizarea software-ului open source sunt foarte simple. Nu există limite pe loc sau pe utilizator. Copiile pot fi făcute, instalate și utilizate fără limite, astfel încât nu există nicio cerință de a menține documentația despre câte licențe sau copii ale software-ului sunt utilizate. De asemenea, dezvoltarea internă nu declanșează cerințe de licență. Distribuirea software-ului poate implica anumite cerințe pentru modul în care se face acest lucru (de exemplu, păstrarea notificărilor privind drepturile de autor, punerea la dispoziție a codului sursă), iar distribuirea versiunilor modificate poate declanșa, de asemenea, anumite cerințe.