Cerințele pentru Soluții cu Sursa Deschisa

Parametru Cerințe
1. Conformitatea cu Obiectivele de Dezvoltare Durabilă O soluție open source trebuie să demonstreze relevanța pentru atingerea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă.
2. Utilizarea licențelor deschise aprobate Bunurile publice digitale trebuie să demonstreze utilizarea unei „licențe publice aprobate”.

  • Pentru Software-ul open source acceptă licențe aprobate de la Open Source Initiative.
  • Pentru colecțiile Deschise de conținut necesită utilizarea unei licențe Creative Commons.
  • Pentru Datele deschise necesită o licență Open Data Commons aprobată.
  • Pentru Bunurile Publice Digitale puteți utiliza, de asemenea, o licență care permite atât reutilizarea derivată, cât și reutilizarea comercială (CC-BY și CC-BY-SA), sau eliberarea conținutului în domeniul public (CC0); De asemenea, sunt acceptate licențele de reutilizare necomerciale (CC-BY-NC și CC-BY-NC-SA)

Lista completă a licențelor este disponibilă aici.

3. Respectul pentru proprietate Proprietatea asupra activelor unei soluții open source trebuie să fie clar definită și documentată. De exemplu, prin drepturi de autor, mărci comerciale sau alte informații disponibile public.
4. Independența platformei Dacă o soluție open source are dependențe obligatorii care creează mai multe restricții decât licența originală, o dovadă a independenței față de componentele închise și/sau o indicație a existenței unor alternative funcționale open source care pot fi utilizate fără semnificație semnificativă. sunt necesare modificări ale licenței de bază.produs.
5. Documentație O soluție open source necesită documentarea codului sursă, cazuri de utilizare și/sau cerințe funcționale. Pentru colecțiile de conținut, aceasta ar trebui să includă orice aplicație relevantă/compatibilă, software sau hardware necesar pentru a accesa colecția de conținut și instrucțiuni pentru utilizarea acesteia. Pentru soluțiile software, aceasta ar trebui să fie documentația tehnică care va permite unui tehnician care nu este familiarizat cu proiectul să pună în funcțiune software-ul. Pentru proiectele de date, aceasta ar trebui să fie o documentație care să descrie toate câmpurile din set și să ofere context despre modul în care a fost colectat setul de date și cum ar trebui interpretat.
6. Mecanismul de extragere a datelor Soluțiile open source pentru informații care nu pot fi identificate personal (PII) sunt concepute pentru a putea extrage sau importa date și conținut non-PII din sistem într-un format neproprietar.
7. Respectarea confidențialității și a legilor aplicabile Soluțiile open source trebuie concepute și dezvoltate pentru a se conforma cu confidențialitatea și alte legi aplicabile.
8. Conformitatea cu standardele și cele mai bune practici O soluție open source trebuie să fie proiectată și dezvoltată în conformitate cu standardele relevante, cele mai bune practici și/sau principii. De exemplu, Principiile dezvoltării digitale.
9. Nu face rău prin proiectare O soluție open source trebuie să fie proiectată pentru a anticipa, a preveni și a nu face rău prin proiectare.
9.a) Confidențialitatea și securitatea datelor O soluție open source care colectează, stochează și distribuie date cu caracter personal trebuie să demonstreze modul în care menține confidențialitatea, securitatea și integritatea datelor respective, în plus față de măsurile luate pentru a preveni efectele negative rezultate din colectarea acestora , depozitare și distribuție.
În ceea ce privește protecția datelor cu caracter personal, o soluție open source trebuie să respecte

  • cerinţele Legii nr.133 din 08-07-2011 privind protecţia datelor cu caracter personal
  • cerințele documentului UNDP Development Group „Guidance note on big data for achievement of the 2030 Sustainable Development Goals agenda
    Se citește: În sensul prezentului document, datele cu caracter personal înseamnă date sub orice formă și pe orice suport referitoare la o persoană fizică identificată sau identificabilă care poate fi identificată, direct sau indirect, prin mijloace care au o probabilitate rezonabilă de a fi utilizate, inclusiv în unde o persoană poate fi identificată prin legarea datelor cu alte informații disponibile. Datele cu caracter personal sunt definite de multe documente regionale și naționale și pot fi, de asemenea, denumite informații personale sau de identificare personală.
9.b) Conținut neadecvat și ilegal O soluție open source care colectează, stochează sau distribuie conținut trebuie să aibă politici care definesc conținutul neadecvat și ilegal, cum ar fi materialele de abuz sexual asupra copiilor, pe lângă procesele de detectare, moderare, raportare și eliminarea inadecvate/ilegale. conţinut.
9.c) Protecția împotriva hărțuirii Dacă un bun public digital facilitează interacțiunea cu sau între utilizatori sau participanți, ar trebui să existe un proces pentru ca utilizatorii și participanții să se protejeze de resentimente, abuz și hărțuire. Proiectul trebuie să aibă un sistem(e) care să asigure siguranța utilizatorilor minori.