Despre proiect OpenCode.md

Proiectul OpenCode.md se bazează pe produse cu „Sursă Deschisă” marcate ca „Bunuri Publice Digitale

Sursă Deschisă (en. Open Code) se referă de obicei la software pe care oamenii îl pot modifica, partaja și reutiliza, deoarece designul sau codul sursă este disponibil public. Produsele open source oferă acces universal printr-o licență open source.

Bunurile publice digitale (en. Digital Public Goods, DPG) sunt definite ca:

care îndeplinesc toate Cerințele pentru soluțiile cu sursă deschisă, ajută la atingerea Obiectivelor de dezvoltare durabilă, au fost dezvoltate pe baza Principiilor de dezvoltare digitală, respectă confidențialitatea și alte legi aplicabile și cele mai bune practici, nu dăunează, sunt publicate într-unul dintre depozitele Git aprobate și să demonstreze utilizarea licenței deschise aprobate.

Moldova se alătură Alianței pentru Bunuri Publice Digitale.

Transformarea digitală reprezintă integrarea tehnologiilor digitale de către companiile IT și impactul acestor tehnologii asupra societății, cetățenilor și afacerilor.

Deschiderea devine standardul industriei IT

Software-ul cu sursă deschisă (en. Open Source Software, OSS) este un software de calculator care este lansat sub o licență în care deținătorul drepturilor de autor acordă utilizatorilor drepturile de a utiliza, studia, modifica și distribui software-ul și codul sursă oricui și pentru orice scop. Software-ul open-source poate fi dezvoltat într-o manieră colaborativă, publică. Software-ul open-source este un exemplu bun de colaborare deschisă, ceea ce înseamnă că orice utilizator capabil poate participa online la dezvoltare, iar acest lucru face ca numărul posibililor contribuitori să fie infinit. Posibilitatea de a examina codul stimulează încrederea publicului în software.

Beneficiile utilizării „Sursă Deschisă”

Proiectul dvs Sursa Deschisa

Monetizare de soft cu Sursa Deschisa

Informații generale: Interfață de programare a aplicațiilor (API)

Specificația OpenAPI este un limbaj de specificare pentru API-urile HTTP care oferă un mijloc standardizat de a defini API-ul dvs. pentru alții.

Obiective noastre:

  • Crearea și susținerea comunității de Surse Deschise în Moldova
  • Susținerea dezvoltării de Bunuri Publice Digitale în Moldova
  • Implementarea și promovarea „Civic Tech(Tehnologii digitale în societatea civilă)
  • Contribuirea la dezvoltarea armonioasă a celor două segmente ale infrastructurii IT din Moldova: „Gov Tech(Tehnologii digitale în sectorul public) și „Civic Tech”