Tehnologii digitale în sectorul public și societatea civilă.

Digitalizarea tehnologiilor civile și a administrației publice.

GovTech

Potrivit Băncii Mondiale, GovTech (Tehnologii digitale în sectorul public) este o abordare integrală a guvernului pentru modernizarea sectorului public. Acesta subliniază trei aspecte ale modernizării sectorului public: servicii publice centrate pe cetățeni, accesibile universal și abordarea la nivelul întregii guvernări a transformării guvernamentale digitale.

GovTech Moldova:
Lege 467/2003 cu privire la informatizare şi la resursele informaţionale de stat
Noi servicii digitale vor fi disponibile, Platforma de digitalizare front-office (FOD), Agenția de Guvernare Electronică, 2023-03-21.
GovTech and Modernization of Government Services (E-Governahnce Agency of Moldova). Breakout Session F – GovTech, Ankara/Turkey, June 11-12, 2019

Civic Tech

Civic Tech (Tehnologii digitale în societatea civilă) – Acestea sunt instrumente și servicii care dezvoltă societatea civilă, simplifică comunicarea dintre cetățeni și guvern și implică publicul în rezolvarea problemelor importante.
Principala diferență: beneficiarii finali în Civic Tech sunt cetățeni, în timp ce în GovTech sunt guverne.

Scopul proiectelor Civic Tech este de a implica oamenii în rezolvarea anumitor probleme, iar instrumentele GovTech sunt de obicei create pentru a îmbunătăți eficiența operațională a agențiilor guvernamentale.

Civic Tech (Tehnologii digitale civice):

  • adesea asociate cu date deschise. Cantitățile mari de date deschise permit oricărui startup sau activist să vadă o problemă bazată pe fapte și să înceapă să lucreze la o soluție. Prin urmare, în țările lider în ceea ce privește dezvoltarea datelor deschise (SUAMarea Britanie), Tehnologia Civică se dezvoltă mai activ.
    Portalul Guvernului de Date Deschise din Moldova.
  • dacă este necesar, pot obține acces prin API la unele dintre datele lor personale în calitate de cetățean și capacitatea de a face ceva folosind o aplicație mobilă sau în contul personal al unui site web, iar contul personal al cetățeanului nu este necesar – tocmai acesta este contul personal care se află în Govtech.
    Una dintre condițiile importante este disponibilitatea unui Open API (inclusiv prin extinderea capabilităților „Platforma de interoperabilitate MConnect”), asigurând în același timp condițiile/cerințele necesare pentru securitate etc.

IT Servicii publice. Soluții cu Sursă Deschisă.

Obiective noastre:

  • Crearea și susținerea comunității de Surse Deschise în Moldova
  • Sprijin pentru crearea de Bunuri Publice Digitale în Moldova
  • implementarea și promovarea „Civic Tech
  • pentru a contribui la dezvoltarea armonioasă a 2 segmente ale infrastructurii IT din Moldova: „GovTech” și „Civic Tech”