Ce este Conținut deschis
Conținutul deschis este conținut care se află în domeniul public și poate fi utilizat, editat și distribuit de oricine în orice scop, chiar și în scopuri comerciale.
Conținut deschis este licențiat în baza unei licențe deschise aprobate care permite utilizarea conținutului.
Când cineva creează ceva (cum ar fi un tablou sau o carte), îl poate deschide pentru ca alții să-l folosească. Aceasta înseamnă că altor persoane li se permite să o copieze și să o modifice dacă doresc. Conținutul deschis poate fi gratuit, dar nu trebuie să fie.
Wikipedia simplă în engleză (Simple English Wikipedia) are conținut deschis. La fel ca și alte Wikipedia (Wikipedias). Dacă o persoană modifică conținut deschis sau creează un conținut deschis nou, oricine îl poate oferi cuiva sau chiar îl poate vinde.
Licențe pentru Conținut Deschis
Regulile care spun cum oamenii pot folosi, modifica și partaja conținut deschis se numesc licență. Licența explică exact ce aveți voie să faceți cu conținutul acoperit de ea. Licențele sunt adesea scrise într-un limbaj complex (jargon legal), dar multe licențe conțin conținut concis, care este mult mai ușor de înțeles.
Creatorii de conținut deschis pot alege ce licență să folosească pentru munca lor și toți ceilalți trebuie să o urmeze. Numai producătorul care deține drepturile de autor îl poate schimba cu o altă licență. Majoritatea licențelor de conținut deschis afirmă că atunci când alții modifică o lucrare, trebuie să o declare, de asemenea, open source și sub aceeași licență. Acest lucru se numește „co-sharing” și înseamnă că orice lucru bazat pe muncă va fi întotdeauna conținut deschis.
Tot conținutul de pe Wikipedia este deschis sub termenii licenței Creative Commons Attribution/Share-Alike, o licență de conținut deschis foarte bine cunoscută. O altă licență de conținut deschis binecunoscută este Licența de documentare gratuită GNU.