Reglamentul privind Inteligența Artificială (IA) a intrat în vigoare în UE la 1 august 2024, prevederile intrând în vigoare treptat în următoarele 6 până la 36 de luni.
Acesta acoperă toate tipurile de IA într-o gamă largă de sectoare, cu excepții pentru sistemele AI utilizate exclusiv în scopuri militare, de securitate națională, de cercetare și non-profesionale.
Ca o parte a reglementării produselor, nu conferă drepturi persoanelor fizice, ci reglementează furnizorii de sisteme AI și entități care utilizează AI într-un context profesional.
Reglamentul clasifică aplicațiile AI neexceptate după riscul lor de a provoca prejudicii.
Există patru niveluri – inacceptabil, ridicat, limitat, minim – plus o categorie suplimentară pentru IA de uz general.
- Aplicațiile cu riscuri inacceptabile sunt interzise.
- Aplicațiile cu risc ridicat trebuie să respecte obligațiile de securitate, transparență și calitate și să fie supuse unor evaluări de conformitate.
- Aplicațiile cu risc limitat au doar obligații de transparență.
- Aplicațiile cu risc minim nu sunt reglementate.
Pentru IA de uz general, sunt impuse cerințe de transparență, cu evaluări suplimentare pentru modelele de înaltă capacitate.
Reglamentul creează, de asemenea, un Comitet european de inteligență artificială pentru a promova cooperarea națională și pentru a asigura conformitatea cu regulamentul. La fel ca Regulamentul general al UE privind protecția datelor, Regulamentul privind IA se poate aplica extrateritorial furnizorilor din afara UE, dacă au utilizatori în UE.
Propus de Comisia Europeană la 21 aprilie 2021, acesta a fost adoptat de Parlamentul European la 13 martie 2024 și a fost aprobat în unanimitate de Consiliul UE la 21 mai 2024. Proiectul de Reglmentul a fost revizuit pentru a aborda creșterea popularității sistemelor de inteligență artificială generativă, cum ar fi ChatGPT, ale căror capacități cu scop general nu se potriveau cadrului principal. Sunt planificate reglementări mai restrictive pentru sistemele AI generative puternice cu impact sistemic.
Link-uri utile:
-
Inteligenţă artificială. Prezentare generală
-
Modele deschise de Inteligență Artificială
-
Inteligenţă artificială. Soluții cu Sursă Deschisă
Sursă:
- EUR-Lex Europa: Regulation (EU) 2024/1689 of the European Parliament and of the Council of 13 June 2024 laying down harmonised rules on artificial intelligence and amending Regulations (EC) No 300/2008, (EU) No 167/2013, (EU) No 168/2013, (EU) 2018/858, (EU) 2018/1139 and (EU) 2019/2144 and Directives 2014/90/EU, (EU) 2016/797 and (EU) 2020/1828 (Artificial Intelligence Act) (Text with EEA relevance)
- Wiki: The EU Artificial Intelligence Act