Agenția pentru Italia Digitală (Agenzia per l’Italia Digitale, AGID) a actualizat strategia de digitalizare a administrației publice pentru 2024-2026.
Cel mai recent Plan trienal pentru tehnologia informației în administrația publică, publicat la începutul anului 2024, consolidează liniile directoare pentru interoperabilitate și, pentru prima dată, pregătește adoptarea inteligenței artificiale.
AgID este responsabil pentru atingerea obiectivelor agendei digitale italiene și coordonează activitatea între și între diferitele niveluri ale administrației publice. Noul plan este principalul document pentru stabilirea obiectivelor și ghidează 23.000 de organizații ale administrației publice italiene în eforturile lor de digitalizare. A fost scrisă în colaborare cu administrații publice, universități, întreprinderi și asociații comerciale.
Noul plan IT trienal continuă angajamentul guvernului italian de a deschide sursa ca unul dintre principiile directoare ale achizițiilor și dezvoltării serviciilor publice digitale. Împreună cu liniile directoare privind achizițiile, acesta conduce reutilizarea, dezvoltarea și distribuția codului administrației publice italiene.
Planul recomandă maximizarea reutilizării software-ului open source, stabilind ținte, inclusiv atingerea a cel puțin 125 de administrații ambițioase care lansează software open source și a cel puțin 2.800 de entități care reutilizează software-ul open source în Developers Italia în 2025.
„O parte cheie a directivelor sale este dedicată surselor deschise, pentru a îmbunătăți eficiența și transparența administrației publice italiene și pentru a preveni riscul de blocare tehnologică”, explică directorul general al AGID, Mario Nobile.
„Obiectivul este de a promova reutilizarea soluțiilor open source pentru a îmbunătăți calitatea aplicațiilor și serviciilor administrației publice, a declanșa economii semnificative de costuri și a favoriza crearea de comunități de reutilizare în rândul administrațiilor publice care adoptă software partajat și deschis. „
Interoperabilitate îmbunătățită și pregătire pentru IA
Urmând Cadrul european de interoperabilitate, noua versiune are interoperabilitatea ca principiu transversal. Interoperabilitatea serviciilor digitale este îmbunătățită pe două niveluri – prin date deschise și integrări API și cu sistemul de design open source al țării, dezvoltat pentru îmbunătățirea accesibilității în mod implicit.
Pentru prima dată, documentul introduce și un plan pentru inteligența artificială, ajutând administrațiile publice să adopte AI. Cu ajutorul ghidului, Italia dorește să sporească automatizarea pentru a elibera resurse, pentru a îmbunătăți procesul decizional bazat pe date și pentru a oferi servicii publice personalizate. AgID va publica orientări pentru achiziționarea și dezvoltarea IA în serviciile publice italiene înainte de sfârșitul anului.
„Pentru unele dintre cele mai de vârf administrații, AI este deja o realitate”, a spus domnul Nobile. „Având în vedere calea de transformare digitală a administrației publice italiene, aplicarea paradigmei open source poate fi o oportunitate de a facilita evoluția continuă a soluțiilor TIC pentru a face față provocărilor inteligenței artificiale. Acest lucru va beneficia de îmbunătățirea activelor de informații publice și de competitivitatea sistemului italian.”
Vizând să răspundă dezvoltării tehnologice în ritm rapid, strategia va fi actualizată anual, în speranța de a oferi mijloace și timp administrațiilor publice să se adapteze la mediul digital care evoluează rapid. Prima actualizare va avea loc în septembrie 2024.
Link-uri utile:
-
Bunuri Publice Digitale
-
Bunuri comune digitale/internet (UE)
-
Tehnologii digitale în Civic Tech și GovTech
-
Civic Tech și Societatea Civilă
-
Sectorul public. Soluții cu Sursă Deschisă
-
Tehnologii digitale civice. Soluții Cu Sursă Deschisă
Sursă:
- Joinup: Italy Highlights Open Source’s Key Role in Public Service Digitalisation
- AGID| Agenzia per I’Italia digitale: Pubblicato il Piano Triennale per l’Informatica nella PA 2024-2026