Lucrările generate de IA publicate de oamenii de știință par să fi devenit o problemă reală pentru revistele științifice și au influență asupra comunității științifice.
Un nou raport de la 404 Media evidențiază cel puțin mai multe cazuri în care reviste științifice au publicat articole care par să fi fost generate folosind instrumente de inteligență artificială precum ChatGPT.
Potrivit investigației, noi articole generate cu ajutorul inteligenței artificiale au fost publicate în reviste academice. În urma publicării rezultatelor, au fost ridicate întrebări în comunitatea științifică cu privire la impactul instrumentelor bazate pe inteligența artificială asupra mediului academic în ansamblu. Raportul face trimitere la baza de date a jurnalului Google Scholar, care notează că căutările de expresii specifice inteligenței artificiale, cum ar fi „De ultima dată când mi-am actualizat cunoștințele” și „Nu am acces la date în timp real” au găsit peste 100 de informații științifice. articole.
Nu este clar dacă aceste documente au fost create în întregime de inteligență artificială sau dacă noua tehnologie a fost folosită doar în anumite secțiuni ale articolului. Cu toate acestea, 404 Media raportează că cel puțin o lucrare a fost trimisă revistei de chimie respectate Surfaces and Interfaces. Articolul a fost apoi revizuit și publicat, fără a elimina măcar introducerea din chatbot-ul AI.
Articolul conține în introducere sintagma „Sigur, iată o posibilă introducere pentru subiectul tău” – un răspuns comun de la un instrument bazat pe inteligență artificială. Și mai mult text, despre care nimeni nu pare să-l fi verificat pentru acuratețe: „Structura tridimensională de plasă poroasă a cadrului cupru-organic cu o membrană de celuloză aramidă îmbunătățește performanța electrochimică a anodului metalic de litiu.”
Momentan, acestea sunt doar dovezi circumstanțiale și nu există dovezi directe că oamenii de știință au folosit inteligența artificială pentru a-și scrie întregul articol. Cu toate acestea, unele cazuri de implicare a inteligenței artificiale par să fi avut loc, ceea ce ridică o întrebare rezonabilă: „În ce măsură este acceptabilă utilizarea instrumentelor AI în pregătirea lucrărilor științifice?”
Link-uri utile:
-
Inteligenţă artificială. Prezentare generală
-
Modele deschise de Inteligență Artificială
-
Inteligenţă artificială. Soluții cu Sursă Deschisă
Sursă:
Scientific journals publish articles with AI-generated text