Orașul inteligent. Soluții Cu Sursă Deschisă
Soluții deschise pentru municipalități și autorități locale
Orașul inteligent
Un oraș inteligent este o zonă urbană modernă din punct de vedere tehnologic, care utilizează diferite tipuri de metode electronice și senzori pentru a colecta date specifice. Informațiile obținute din acele date sunt folosite pentru a gestiona eficient activele, resursele și serviciile; în schimb, acele date sunt folosite pentru a îmbunătăți operațiunile în oraș. Acestea includ date colectate de la cetățeni, dispozitive, clădiri și active care sunt procesate și analizate pentru a monitoriza și gestiona sistemele de trafic și transport, centrale electrice, utilități, silvicultură urbană, rețele de alimentare cu apă, deșeuri, anchete penale, sisteme informatice, școli, biblioteci, spitale și alte servicii comunitare.
Orașele inteligente sunt definite ca fiind inteligente atât în modul în care guvernele lor valorifică tehnologia, cât și în modul în care monitorizează, analizează, planifică și guvernează orașul. În orașele inteligente, partajarea datelor nu se limitează la orașul în sine, ci include și întreprinderi, cetățeni și alte terțe părți care pot beneficia de diverse utilizări ale acelor date.
Conceptul de oraș inteligent integrează tehnologia informației și comunicațiilor (TIC) și diverse dispozitive fizice conectate la rețeaua Internet of Things (IOT) pentru a optimiza eficiența operațiunilor și serviciilor orașului și pentru a se conecta la cetățeni. Tehnologia orașului inteligent permite oficialilor orașului să interacționeze direct atât cu infrastructura comunității, cât și cu infrastructura orașului și să monitorizeze ce se întâmplă în oraș și cum evoluează orașul. TIC este folosit pentru a îmbunătăți calitatea, performanța și interactivitatea serviciilor urbane, pentru a reduce costurile și consumul de resurse și pentru a crește contactul dintre cetățeni și guvern.
Aplicațiile pentru orașe inteligente sunt dezvoltate pentru a gestiona fluxurile urbane și pentru a permite răspunsuri în timp real. Prin urmare, un oraș inteligent poate fi mai pregătit să răspundă provocărilor decât unul cu o relație „tranzacțională” convențională cu cetățenii săi.
Soluții Cu Sursă Deschisă
Autoritățile municipale și locale pot fi interesate de software-ul open source.
Următoarele sunt doar câteva dintre resursele care pot ajuta departamentele și agențiile municipale și locale să înțeleagă valoarea software-ului open source și modul în care aceste agenții pot colabora și implementa inițiative similare pentru a crea cea mai bună valoare pentru cetățenii lor și autoritățile municipale și locale.
Dacă fiecare primărie își dezvoltă propriul site web și/sau soluții informatice, atunci acest lucru duce la un consum excesiv de resurse și, în plus, pune o povară suplimentară asupra bugetelor locale și municipale.
Scopul final este de a crea o strategie IT pentru un site tipic sau o soluție de Primărie, unde, pe lângă funcționalitate, ar fi luate în considerare și problemele de securitate și lucrul cu site-urile pe dispozitive mobile, inclusiv disponibilitatea aplicațiilor mobile.
Dacă ar exista un site sau o soluție standard funcțională, atunci Primăria, pe lângă găzduire, ar trebui să mențină la zi conținutul site-ului.
Tehnologii digitale în Civic Tech și GovTech.
Moldova se alătură Alianței pentru Bunuri Publice Digitale.
Sursă Deschisă pentru Guvern
Multe guverne locale, regionale și naționale sunt implicate cu software și comunități open source. Mai jos sunt doar câteva resurse care pot ajuta departamentele și agențiile să înțeleagă valoarea software-ului open source și a comunităților de dezvoltare din sectorul public, precum și modul în care instituțiile publice se pot implica și implementa inițiative similare pentru a obține cele mai mari profituri pentru cetățenii lor și guvernele.
Portalul Guvernului de Date Deschise din Moldova.
Vezi de asemenea:
1) Strategia ”Chișinău – Oraș Inteligent 2030” un concept de modernizare prin digitalizare a mai multor componente din activitatea Primăriei Chișinău.
2) UNDP Moldova: un proiect Orașe verzi durabile pentru Moldova.
3) EU regional and urban development: Smart cities program și City initiatives
4) Open Source for Government
Recomandări.
Dacă vreuna dintre soluții vă interesează, sau credeți că are o bună perspectivă de dezvoltare, sau puteți adapta software-ul la nevoile cetățenilor, autorităților, afacerilor sau organizațiilor obștească din Moldova, atunci puteți:
- trimiteți îmbunătățiri sugerate ca solicitări de extragere (ru, GitHub) (en. Creating a pull request, GitHub) sau
- publicați modificarea ca Fork (ru, Github) (en. Fork, Github) pentru utilizatorii cu preferințe similare.