Hardware cu sursă deschisă (OSH, OSHW) constă din artefacte fizice ale tehnologiei concepute și oferite de mișcarea de design deschis.
Atât software-ul gratuit și open-source (FOSS), cât și hardware-ul open-source sunt create de această mișcare a culturii open-source și aplică un concept similar unei varietăți de componente.
De aceea, uneori este denumit FOSH (hardware gratuit și open-source).
Termenul înseamnă, de obicei, că informațiile despre hardware sunt ușor de discernut, astfel încât alții să o poată realiza – cuplând-o strâns cu mișcarea producătorului. Designul hardware (adică desene mecanice, scheme, liste de materiale, date de aspect PCB, codul sursă HDL și datele de aspect al circuitului integrat), în plus față de software-ul care conduce hardware-ul, sunt toate lansate în condiții libere/libre. Distribuitorul original primește feedback și posibile îmbunătățiri ale designului din partea comunității FOSH. Există acum dovezi semnificative că o astfel de partajare poate genera un randament ridicat al investiției pentru comunitatea științifică.
Nu este suficient să utilizați doar o licență open-source; un produs sau proiect open source va urma principiile open source, cum ar fi designul modular și colaborarea comunității.
De la apariția dispozitivelor logice programabile reconfigurabile, partajarea proiectelor logice a fost o formă de hardware open-source. În loc de scheme, este partajat codul limbajului de descriere hardware (HDL). Descrierile HDL sunt utilizate în mod obișnuit pentru a configura sisteme system-on-a-chip fie în matrice de porți programabile în câmp (FPGA), fie direct în proiecte de circuite integrate specifice aplicației (ASIC). Modulele HDL, atunci când sunt distribuite, se numesc nuclee de proprietate intelectuală semiconductoare, cunoscute și ca nuclee IP.
Hardware-ul cu sursă deschisă ajută, de asemenea, la atenuarea problemei driverelor de dispozitive proprietare pentru comunitatea de software liber și cu sursă deschisă, cu toate acestea, nu este o condiție prealabilă pentru acesta și nu trebuie confundat cu conceptul de documentație deschisă pentru hardware-ul proprietar. ceea ce este deja suficient pentru scrierea driverelor de dispozitiv FLOSS și a sistemelor de operare complete. Diferența dintre cele două concepte este că OSH include atât instrucțiunile privind modul de replicare a hardware-ului în sine, cât și informațiile despre protocoalele de comunicare pe care software-ul (de obicei sub formă de drivere de dispozitiv) trebuie să le folosească pentru a comunica cu hardware-ul ( adesea numită documentație de înregistrare sau documentație deschisă pentru hardware), în timp ce hardware-ul proprietar prietenos cu sursa deschisă ar include numai pe cel din urmă fără a include primul.
Cum este licențiat hardware-ul deschis?
Licențele hardware open source permit, în general, destinatarilor proiectelor și documentațiilor să le studieze, să le redistribuie și să le modifice și apoi să distribuie orice modificări. În plus, licențele hardware deschise nu împiedică pe cineva să ofere sau chiar să vândă documentația proiectului.
La fel ca software-ul, modelele hardware și invențiile sunt supuse dreptului de autor și legii brevetelor. Și ca și software-ul open source, hardware-ul open source utilizează aceste legi de proprietate intelectuală în mod creativ pentru a face design-urile hardware accesibile publicului. Datorită asemănării lor cu proiectele software cu sursă deschisă, multe proiecte hardware deschise folosesc pur și simplu licențe software gratuite și open source existente atunci când își acordă licențe pentru lucrările lor. Alții folosesc licențele Creative Commons By Atribution, care sunt mai concentrate pe caracteristicile operelor de artă, spre deosebire de software. Atât legea dreptului de autor (în cazul codului sursă și al documentației de proiectare), cât și legea brevetelor (în cazul proceselor de proiectare și al tehnologiilor materiale) se aplică hardware-ului deschis. Legea mărcilor comerciale este, de asemenea, relevantă pentru numele de marcă și logo-urile hardware-ului deschis.
Pentru mai multe informații despre licențele hardware deschise, consultați Open Source Hardware Association și Open Source Hardware and Design Alliance.
Prin ce diferă hardware-ul deschis de alt hardware?
Tot hardware-ul deschis trebuie să fie însoțit de documentație, inclusiv fișiere de proiectare și cod sursă. În plus, licența care reglementează reproducerea hardware-ului deschis trebuie să permită modificarea și distribuirea acelor fișiere de design într-un mod care să permită altora să le obțină cu ușurință. Acest lucru face posibilă – și chiar încurajează – studiul, depanarea, modificarea și îmbunătățirea hardware-ului deschis.
Dacă o piesă de hardware deschisă încorporează software de orice fel, atunci acel software ar trebui, în general, să fie lansat sub o licență open source aprobată. Alternativ, interfețele hardware-ului deschis ar trebui să fie documentate într-un mod care să facă scrierea software-ului open source pentru hardware cât mai ușor posibil.
În esență, hardware-ul deschis înseamnă a face obiectul cât mai ușor de remixat și reprodus posibil. Hardware închis folosește ofuscarea și legea brevetelor pentru a face recrearea obiectelor cât mai dificilă posibil, de obicei pentru a asigura blocarea vânzătorului într-o linie de aprovizionare care nu implică pasionați și producători sau alți concurenți.
Prin ce diferă hardware-ul open source de software-ul open source?
Deoarece proiectele hardware deschise duc de obicei la producerea sau prototiparea unui obiect fizic, ele implică aproape întotdeauna investiții monetare pentru materiale fizice. În timp ce proiectele de software deschis implică costuri cu forța de muncă și investiții monetare, software-ul poate fi distribuit în mod obișnuit cu cheltuieli generale mai mici și uneori este oferit „gratuit ca la bere” (sau „gratis”). În afară de oferirea gratuită a documentației și a fișierelor sursă către public, nu este fezabil financiar ca componentele fizice ale majorității proiectelor hardware deschise să fie oferite gratuit.
Acest lucru nu înseamnă că mișcarea hardware deschisă nu se concentrează pe minimizarea costurilor pentru dezvoltatori. De fapt, inițiative precum Open Source Hardware Central Bank ajută la asigurarea unei finanțări durabile pentru proiectele de hardware deschise. Instrumente precum KiCad ajută și la dezvoltarea schemelor pentru aceste proiecte.
Beneficiile utilizării „Sursă Deschisă”
Faceți-vă proiectul dvs Sursa Deschisa
Monetizare de soft cu Sursa Deschisa
Monetizarea software-ului open source pentru dezvoltatori:
Este important să reținem că există mai multe modele de monetizare a software-ului, printre care și un model în care „nucleul soluției” este disponibil într-o formă deschisă, iar anumite module care „extind funcționalitatea” sau „crește valoarea comercială/rentabilitatea” pot fi obținute contra cost (comercial).
Sursă: