Un standard deschis este un standard care este disponibil public și poate fi utilizat de oricine.
De asemenea, este o practică comună utilizarea standardelor deschise cu o licență deschisă.
Un standard deschis este un standard care este accesibil în mod deschis și poate fi utilizat de oricine.
licență deschisă.
În general, oricine poate participa la dezvoltarea lor datorită naturii deschise. Nu există o definiție unică, iar interpretările variază în funcție de utilizare.
Termenii deschis și standard au o gamă largă de semnificații asociate cu utilizarea lor. Există o serie de definiții ale standardelor deschise care subliniază diferite aspecte ale deschiderii, inclusiv deschiderea specificației rezultate, deschiderea procesului de dezvoltare și dreptul de proprietate asupra standardului. Termenul „standard” este uneori limitat la tehnologiile aprobate de comitete oficializate, deschise participării tuturor părților interesate și care funcționează pe bază de consens.
Definițiile termenului „standard deschis” folosite de mediul academic, de Uniunea Europeană și de unele dintre guvernele sau parlamentele sale, cum ar fi Danemarca, Franța și Spania, exclud utilizarea standardelor deschise care necesită taxe pentru utilizare, la fel ca și guvernele din New York. Zeelandă, Africa de Sud și Venezuela. În ceea ce privește organizația standard, World Wide Web Consortium (W3C) se asigură că specificațiile sale pot fi implementate gratuit fără drepturi de autor (en. royalty-free).
Multe definiții ale termenului „standard” permit titularilor de brevete să impună taxe „rezonabile și nediscriminatorii de licențiere” și alți termeni de acordare a licențelor interpretilor sau utilizatorilor standardului.
Există cei din comunitatea de software open source care cred că un „standard deschis” este deschis doar dacă poate fi adoptat, implementat și extins în mod liber. Deși standardele sau arhitecturile deschise sunt considerate neproprietate în sensul că standardul fie nu este deținut, fie nu este deținut de un organism colectiv, acesta poate fi totuși public și să nu fie strict protejat.
Standardele deschise care definesc formatele sunt uneori denumite „formate deschise” (en. Open file format).