Securitate cibernetică – Prezentare generală

Ce este securitatea cibernetică?

Securitatea cibernetică protejează datele, dispozitivele și rețelele de atacatori, criminali și oricine dăunează unui sistem. Orice software care conține informații sensibile, cum ar fi dosarele medicale sau informațiile financiare, trebuie să fie echipat pentru a gestiona atacurile cibernetice pentru a evita furtul sau corupția. Dacă aveți măsuri de securitate inadecvate, dispozitivele și datele dvs. ar putea fi expuse la amenințări dăunătoare, cum ar fi software-ul rău intenționat.

De ce este importantă securitatea cibernetică?

Vulnerabilitățile (defecte sau puncte slabe) în software, firmware sau hardware expun sistemele la atacuri cibernetice. În consecință, măsurile de securitate cibernetică sunt esențiale pentru valoarea și calitatea unui sistem. Dacă atacatorii obțin acces neautorizat la un sistem slab cu date sensibile, aceștia vă pot fura și vinde informațiile, ceea ce duce la achiziții și activități frauduloase.

Aceste vulnerabilități pot apărea din ineficiența de programare sau din utilizarea greșită a hardware-ului. Ar trebui să existe straturi de securitate ca rețea de siguranță pentru a proteja informațiile și sistemele în cazul în care una dintre celelalte măsuri de securitate eșuează.

Tipuri de securitate cibernetică

Așa cum există diferite tipuri de amenințări cibernetice, la fel există și modalități de protecție împotriva lor. Următoarele secțiuni oferă o scurtă prezentare generală a mai multor subcategorii de securitate cibernetică.

  • Securitatea aplicației: Securitatea aplicațiilor este crearea de caracteristici de securitate pentru aplicații pentru a preveni atacurile cibernetice și pentru a ține cont de orice vulnerabilități exploatabile din software. Securitatea aplicației este crucială pentru fiabilitatea și funcționalitatea software-ului.
  • Securitatea în cloud este un segment al IT care se ocupă de gestionarea riscurilor și problemelor cu o rețea bazată pe cloud. De asemenea, presupune găsirea și implementarea de soluții, mai ales wireless. Specialiștii în securitate în cloud asistă nevoile cloud-ului în ceea ce privește memoria, securitatea și orice posibile vulnerabilități care necesită corecție.
  • Securitatea infrastructurii critice este securitatea tehnologică utilizată de obicei de către public pentru a proteja activele, sistemele și rețelele care aparțin unei comunități, oraș sau țară. Acest sector al securității cibernetice se concentrează pe apărarea infrastructurii municipale și deținute de guvern.
  • Securitatea informațiilor (InfoSec) se referă la securizarea informațiilor și la prevenirea accesului și interceptării frauduloase a detaliilor personale. Securitatea informațiilor se concentrează în primul rând pe protecția datelor și informațiilor sensibile. Specialiștii în securitatea informațiilor vor determina unde sunt stocate datele valoroase și vor dezvolta măsuri de protecție pentru a proteja informațiile împotriva modificării sau accesării. Securitatea informațiilor se ocupă de confidențialitate, integritate și disponibilitate, care determină calitatea unui sistem care gestionează sau deține informații.
  • Securitatea rețelei apără fiabilitatea și securitatea infrastructurii unei companii. Securitatea rețelei se concentrează pe integritatea rețelei pentru a se asigura că sistemele sunt suficient de sigure pentru a preveni infiltrarea unor actori rău intenționați prin intermediul internetului.

Amenințări cibernetice comune

Adesea, cei care atacă sistemele informaționale sunt motivați de potențialul de câștig monetar. Cu toate acestea, unii actori răi încearcă să fure sau să distrugă date din motive politice, ca o amenințare internă la adresa companiei pentru care lucrează, pentru a stimula interesele țării lor sau pur și simplu pentru notorietate. Vectorul de atac (sau metoda de atac cibernetic) variază. Lista de mai jos conține cinci strategii comune de atac:

  • Atacuri cu parole: spargerea parolelor este una dintre cele mai răspândite metode de obținere frauduloasă a accesului la sistem. Atacatorii folosesc diverse tactici pentru a fura parole pentru a accesa informații personale sau date sensibile. Descoperitorii de parole folosesc uneori atacuri cu forță brută. Cu alte cuvinte, ei ghicesc fiecare parolă posibilă până când există o potrivire. Ei pot folosi, de asemenea, atacuri de dicționar, în care un program încearcă multe parole comune pentru a găsi o potrivire, printre alți algoritmi mai complicati.
  • Escrocherii prin phishing: atacurile phishing sunt una dintre cele mai persistente amenințări la adresa sistemelor personale. Această practică implică trimiterea de e-mailuri în masă deghizate ca provenind din surse legitime către o listă de utilizatori. Aceste e-mailuri conțin link-uri rău intenționate care, atunci când sunt făcute clic, pot instala programe malware și permit accesul nelegitim la informațiile personale. Aceste atacuri pot avea loc și pe site-uri web, rețele sociale sau prin telefon (cunoscut și ca vishing).
  • Atacurile DOS: DOS înseamnă atac de refuz de serviciu. Acest atac cibernetic are loc atunci când software-ul sau un grup de dispozitive încearcă să supraîncărce un sistem, astfel încât să nu poată funcționa corect și să-și servească scopul.
  • Atacuri de tip om-in-the-middle un atac de tip om-in-the-middle are loc atunci când un atacator exploatează vulnerabilitățile de securitate dintr-o rețea pentru a se introduce într-o interacțiune cu două mașini. Apoi monitorizează pachetele IP trimise înainte și înapoi. În acest fel, ei pot intercepta informații valoroase.
  • Malware atacurile malware constau în software care a fost conceput pentru a exploata un sistem sau a acționa rău intenționat împotriva unui utilizator sau a unei instituții. Există multe tipuri diferite de atacuri malware, de exemplu, viruși, troieni, viermi, atacuri ransomware și spyware. Aproape toate aceste tipuri de software se implementează singure și folosesc vulnerabilitățile sistemului pentru a infecta alte mașini și pentru a captura date specifice sau pur și simplu pentru a perturba sau deteriora un dispozitiv.

Evaluarea riscurilor de securitate cibernetică

Serviciul de „evaluare a riscurilor de securitate cibernetică” al consultanților profesioniști include de obicei următoarele:

  • Privire de ansamblu asupra afacerii și operațiunilor dvs.: Informații despre misiunea, scopurile și obiectivele companiei dvs., precum și despre activele și datele cheie.
  • Inventariază-ți informațiile și sistemele informaționale: Informații despre hardware-ul, software-ul, rețelele și datele tale.
  • Evaluarea controalelor dvs. actuale de securitate: informații despre politicile, procedurile și tehnologiile dvs. de securitate.
  • Evaluarea mediului de risc de afaceri: Informații despre amenințările, vulnerabilitățile și impacturile care vă pot afecta.
  • Raport de evaluare a riscurilor: Acest raport ar trebui să rezumă rezultatele evaluării riscurilor și să facă recomandări pentru îmbunătățirea securității dumneavoastră.

Acest proces de evaluare a riscului de securitate cibernetică ar trebui să fie efectuat în mod regulat pentru a vă asigura că postura dumneavoastră de securitate este actualizată și măsurile dumneavoastră de gestionare a riscurilor sunt eficiente.

Sursă:
– US Bureau of Labor Statistics. „Information Security Analysts, https://www.bls.gov/ooh/computer-and-information-technology/information-security-analysts.htm#tab-6.” Accessed September 27, 2023.


Securitate cibernetică. Soluții cu Sursă Deschisă

Legislație. Securitate cibernetică