Ciclul de viață DevOps

Natura continuă a DevOps îi determină pe practicieni să folosească o buclă infinită pentru a arăta interconectarea fazelor ciclului de viață DevOps. În ciuda consistenței exterioare a ciclului, acesta simbolizează nevoia de colaborare constantă și îmbunătățire iterativă pe tot parcursul ciclului de viață.

Etapele ciclului de viață DevOps

The DevOps lifecycle
Ciclul de viață DevOps constă din opt etape, cu procesele, capabilitățile și instrumentele necesare dezvoltării în partea stângă a buclei fără sfârșit, iar operațiunile necesare în partea dreaptă. În fiecare etapă, echipele colaborează și colaborează pentru a menține consistența, viteza și calitatea.

1) Studiu

Dezvoltarea software este munca în echipă. În pregătirea pentru un sprint viitor, echipele ar trebui să organizeze un atelier pentru a explora idei, a le organiza și a le prioritiza. Ideile trebuie să se alinieze cu obiectivele strategice și să răspundă nevoilor clienților. Metodologia agilă ajută la ghidarea muncii echipelor DevOps.

2) Planificare

Pentru a îmbunătăți viteza și calitatea, echipele DevOps trebuie să adopte metodologii Agile. Agile este o abordare iterativă a managementului de proiect și a dezvoltării software care ajută echipele să despartă munca în bucăți mai mici și să ofere rezultate în bucăți.

3) Dezvoltare

Git este un sistem de control al versiunilor gratuit și open source. Are suport excelent pentru ramificare, îmbinare și rescrierea istoricului depozitului. Acest lucru a dus la o varietate de fluxuri de lucru și instrumente inovatoare și eficiente concepute pentru a îmbunătăți procesul de dezvoltare.

4) Integrare

Integrarea continuă (Continuous integration, CI) permite mai multor dezvoltatori să introducă codul într-un singur depozit comun. La îmbinarea modificărilor, se efectuează testarea automată pentru a se asigura că codul este corect înainte de integrare. Fuzionarea și testarea codului ajută adesea echipele de dezvoltare să asigure calitatea și predictibilitatea codului pe care îl implementează.

5) Implementare

Implementarea continuă (Continuous deployment, CD) permite echipelor să lanseze noi funcții în producție frecvent și automat. De asemenea, echipele pot folosi semnalizatoarele de caracteristici în timpul implementării pentru a furniza cod nou utilizatorilor treptat și metodic, mai degrabă decât toate odată. Această abordare crește viteza, productivitatea și stabilitatea echipelor de dezvoltare software.

6) Exploatare

Gestionați livrarea end-to-end a serviciilor IT către clienți. Aceasta se referă la practicile asociate cu proiectarea, implementarea, configurarea, implementarea și întreținerea întregii infrastructuri IT care susține serviciile unei organizații.

7) Observare

Identificați și rezolvați rapid problemele care afectează timpul de funcționare, viteza și performanța produsului. Notificați automat echipa cu privire la modificări, practici nesigure și eșecuri, astfel încât serviciile să poată fi furnizate în continuare.

8) Feedback continuu

Echipele DevOps trebuie să evalueze fiecare lansare și să creeze rapoarte pentru a îmbunătăți versiunile viitoare. Cu feedback continuu, echipele își pot îmbunătăți procesele și pot încorpora feedback-ul clienților pentru a îmbunătăți calitatea versiunilor ulterioare.