Când Sectorul public are nevoie de Open Source:

Sectorul public, numit și sectorul de stat, este partea a economiei compusă atât din servicii publice, cât și din întreprinderi publice. Sectoarele publice includ bunurile publice și serviciile guvernamentale, cum ar fi armata, forțele de ordine, infrastructura, transportul public, educația publică, împreună cu asistența medicală și cei care lucrează pentru guvern însuși, cum ar fi oficialii aleși.
Întreprinderile publice, sau întreprinderile de stat, sunt întreprinderi comerciale care se autofinanțează, aflate în proprietate publică, care furnizează diverse bunuri și servicii private spre vânzare și funcționează de obicei pe o bază comercială.

 • Costul total de proprietate mai mic

  (en. Total Cost of Ownership, TCO)
  Cu codul sursă deschis, nu există taxe de licență sau de utilizare. Ca serviciu comercial, costurile se aplică numai pentru implementare, configurare, configurare, întreținere, documentare și servicii de asistență.

 • Reducerea costurilor și creșterea eficienței investițiilor IT

  când statul se așteaptă să reducă costurile sau să crească eficiența investițiilor în sectorul IT prin utilizarea de soluții open source gata făcute utilizate în alte locații, industrii sau alte țări;

 • Dezvoltarea armonioasă a Gov Tech și Civic Tech

  când statul manifestă interes pentru dezvoltarea armonioasă a Gov Tech și Civic Tech;

 • Cerință legala

  De exemplu, Noua legea Estonă impune administrației să pună la dispoziția publicului software-ul deținut de stat;

 • Strategia bunurilor publice digitale

  dacă statul are o strategie pentru dezvoltarea și întreținerea cuprinzătoare a Bunurilor Publice Digitale sub formă de software, seturi de date, modele AI, standarde sau conținut care contribuie la dezvoltarea digitală națională durabilă.


IT Servicii publice. Soluții cu Sursă Deschisă

Monetizare de soft cu Sursa Deschisa – Detalii.

Moldova se alătură Alianței pentru Bunuri Publice Digitale.